The Murdoch Method
Ride like a natural
 
Peter Hermse  © 2010
Leerstijlen

Iedereen leert op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Sommige mensen zijn meer analytisch ingesteld en hebben een dominante linker hersenhelft, terwijl anderen meer conceptueel ingesteld zijn en een dominante rechter hersenhelft hebben. Door rekening te houden met je eigen leerstijl kun je optimaal profiteren van je paardrijlessen

Tijdens mijn lessen bied ik de aanwijzingen graag op drie verschillende manieren aan, namelijk auditief, visueel en kinesthetisch (gevoel). We gebruiken allemaal een combinatie van deze drie manieren (plus nog een aantal minder belangrijke) om informatie op te nemen. Als instructeur kun je je lessen een stuk effectiever maken door je te richten op de manier waarop je leerling het makkelijkst leert. Als ik niet zeker weet wat de voorkeur van mijn leerling is, gebruik ik een combinatie van auditieve, visuele en kinesthetische aanwijzingen. Daardoor krijgen leerlingen informatie aangeboden die past bij hun leerstijl en kunnen ze de stof gemakkelijk begrijpen en de oefeningen goed uitvoeren.

Je vraagt je intussen misschien af op welke manier jíj  het beste leert. Als je erg van lezen houdt, makkelijk gesproken aanwijzingen begrijpt en snel vreemde talen oppikt, dan leer je waarschijnlijk auditief. Als je het juist moeilijk had op school, beter was in sport, iets moet “voelen” voordat je weet hoe je het moet doen en moeite hebt met een lange, intellectuele uitleg, dan leer je meer kinesthetisch (gevoelsmatig). Als je tenslotte makkelijk iets kunt nadoen als je het een keer gezien hebt, of als je een duidelijk beeld in je hoofd nodig hebt om iets te kunnen doen, dan heb je waarschijnlijk een visuele leerstijl.

Paardrijden is vooral een kinesthetische ervaring. Toch moet je ook kunnen visualiseren wat je wilt gaan doen, zoals in een dressuurproef, waarin je de lijn “ziet” die je wilt gaan rijden. Auditieve vaardigheden worden bij het paardrijden alleen gebruikt in eenvoudige stemcommando’s en intonaties, en als je zelf iemand les gaat geven. Doordat paardrijden vooral een kinesthetische ervaring is,  kunnen veel goede ruiters en africhters niet goed aan anderen leren wat ze doen. Ze kunnen namelijk niet duidelijk beschrijven wat ze voelen en zullen praten in termen als “knijp je paard in galop”, maar geven daarmee eigenlijk geen duidelijke aanwijzing. “Knijp” kan, afhankelijk van de leerling, variëren van een lichte aanraking tot een wurggreep.

Als jij als leerling graag beknopte definities hoort, kan het leerproces behoorlijk frustrerend worden als je instructeur juist erg van plaatjes houdt, of andersom. Over het algemeen houden mannen vaak van specifieke, analytische aanwijzingen, terwijl vrouwen vaak de voorkeur geven aan plaatjes en gevoel. Als ik bijvoorbeeld graag wil dat een man zijn bovenlichaam wat naar voren brengt, zodat hij verticaal zit, zou ik hem kunnen vertellen om “10 graden in de richting van de oren van het paard” te komen met zijn bovenlichaam, terwijl ik tegen de meeste vrouwen zou zeggen “beweeg naar de wolken toe”.
Ik pas mijn stijl van les geven aan de persoon en aan de manier waarop die persoon het beste leert. Dit maakt de les prettiger voor zowel leerling als instructeur! Soms is het echter goed om van stijl te wisselen om leerlingen te helpen bij het uitbreiden van hun repertoire aan leerstijlen.

Zodra je begrijpt hoe je het beste nieuwe informatie opneemt (beschrijving, plaatjes of gevoel) kun je je instructeur leren om je favoriete stijl te gebruiken tijdens je lessen. Je instructeur hoeft niet eens te weten dat je dit doet! Als je instructeur je opdraagt om iets te voelen, vraag hem of haar dan eens om je te laten zien wat je moet doen (als je visueel leert), je te laten voelen wat de instructeur zelf doet (als je kinesthetisch leert), of om een specifieke aanwijzing (als je auditief leert). Op die manier haal je meer uit je les, omdat je informatie krijgt op een manier die je goed kunt verwerken.

Dit is geen kwestie van intelligentie; het is slechts een kwestie van begrip van je eigen leerstijl. Vergeet niet dat een aantal van de slimste mensen op aarde de middelbare school niet eens heeft afgemaakt. Misschien leerden ze gewoon niet op de manier waarop het onderwijs de informatie aanbood!