The Murdoch Method
Ride like a natural
Wendy Murdoch geeft al meer dan 20 jaar paardrijles over de hele wereld. Ze wil het rijden veilig, leuk en eenvoudig maken door haar leerlingen te laten ervaren hoe getalenteerde ruiters van nature zitten en inwerken op hun paard. Ze laat je tot in detail voelen hoe je je lichaam kunt gebruiken om het juiste antwoord van je paard te krijgen.

Wendy heeft intensieve trainingen gevolgd bij o.a. Linda Tellington-Jones, grondlegster van TTEAM®, Sally Swift, grondlegster van Centered Riding®, Dr. Joyce Harman, holistisch dierenarts en specialist op het gebied van zadels, Bettina Drummond, erkend vertegenwoordiger van de school van Nuno Oliveira, Jon Zahourek, de persoon achter het leersysteem Zoologik® Equiken® Anatomy in Clay en Dr. Hilary Clayton, houder van de McPhail leerstoel voor wetenschappelijk onderzoek naar biomechanica van rijpaarden. In 2005 heeft ze de 4-jarige opleiding tot Feldenkrais Practitioner afgerond, wat haar nog meer mogelijkheden geeft om de fundamentele principes van het paardrijden aan haar leerlingen te verduidelijken.
Peter Hermse  © 2010
Wendy en Arthur Kottas-Heldenberg
Finland 2004


Verder heeft Wendy Arthur Kottas-Heldenberg, gepensioneerd Erster Oberbereiter van de Spaanse Rijschool in Wenen, bij enkele clinics in Finland geassisteerd, door de ruiters bewuster te maken van hun bewegingspatroon met behulp van Feldenkrais. Doordat hun houding, zit en inwerking op het paard na de Feldenkrais lessen verbeterden, konden de ruiters de aanwijzingen van Arthur gemakkelijker en beter uitvoeren. Zelf liet Arthur weten, na persoonlijk enkele Feldenkrais lessen van Wendy te hebben ervaren, dat elke ruiter baat zou hebben bij Feldenkrais.
Een aantal jaren terug heeft Wendy een groot aandeel geleverd in de opleiding van Centered Riding Instructors in Nederland. Tegenwoordig werkt ze onder haar eigen naam The Murdoch Method en keert ze hier nog steeds regelmatig terug voor clinics. Zoals Sally Swift, grondlegster van Centered Riding, aangeeft in het voorwoord van Wendy’s boek Simplify Your Riding gaat Wendy’s methode “verder dan Centered Riding”.