The Murdoch Method
Ride like a natural
 
Peter Hermse  © 2010
Even opfrissen. Feldenkrais: kleine bewegingen, minder doen, langzaam.
Stel je je het universum eens voor, dan ligt de uitspraak: “Werk maar door de pijn heen” precies aan de andere kant ten opzichte van Feldenkrais. Feldenkrais is een manier van bewegen, in ons  geval paardrijden, waarbij klein, langzaam en minder doen leidt tot inzicht. Inzicht in WAT je precies doet. Als je echt precies weet wat je doet in de beweging....en dat klinkt eenvoudiger dan het is... dan heb je een keus.
In deze clinic stond de werking en het gebruik van de wervelkolom centraal. Zowel bij de mens als bij het paard. Goed gebruik van de wervelkolom is immers cruciaal bij iedere beweging. Drie dagen lang stond ’s ochtend de mens in de schijnwerpers, ’s middags speelden de paarden de hoofdrol.
De oefeningen lieten de deelnemers voelen dat het gebruik van je wervelkolom de beweging veelal makkelijker en vloeiender maakt. Van alle verschillende oefeningen licht ik er eentje uit. We weten allemaal dat een paard dat zijn hoofd kantelt geen goede zaak is. Zodra je, als mens, je hoofd klein beetje kantelt, kan je, net zoals het paard, je rug nog maar moeilijk bol maken. Het onderbrengen van je bekken wordt erg lastig. Hoe dit kantelen doorwerkt op je hele bewegingsafwikkeling is na deze oefening voor alle participanten helder.
Verschillende manieren van bewegen (‘het hoe’) werden gedemonstreerd. Er volgde een training in het zien, herkennen én in het voelen van de beweging bij jezelf en daarna bij anderen. Ieder wezen, mens of dier, heeft immers zijn eigen unieke bewegingsafwikkeling. Belangrijke individuele verschillen en voorkeuren komen naar voren als je weet waar je op moet letten.
Het ontwikkelen van het kunnen voelen en duiden van een beweging of van een bewegingspatroon geven je belangrijke informatie. Wie ‘juist’ kan duiden kan inspelen om de beweging van ruiter of klant en de inwerking op het paard te veranderen. Eerst kennen, daarna kunnen.
Om de bewegingsafwikkeling bij paarden ook te kunnen te verduidelijken worden ‘markers’ op de belangrijke botten en gewrichten geplakt. Een aantal algemeen geldende zaken zoals de samenhang tussen de beweging van de rug en andere lichaamsdelen, werden gedemonstreerd. Zoals de beweging in de schoudergordel en het bekken die sterk de beweging in de rug beïnvloed en vice versa. Er volgt meer theorie over de werking en de plaats van de verschillende onderdelen van de wervelkolom.
Daarna  oefenen de deelnemers op de paarden in het voelen en beschrijven van de beweging in de wervelkolom waarbij er vanzelfsprekend aandacht is voor de verschillende bewegingsvoorkeuren. Het ‘hoe’ van de beweging staat centraal. Ieder paard zijn eigen unieke bewegingspatroon, ieder zijn eigen voorkeur, net als bij de mens. Kun je deze patronen goed beschrijven en duiden? Dan heb je een schat aan informatie.  Door middel van Feldenkrais oefeningen gaan de deelnemers aan de slag met de werveluiteinden, de ribben en het borstbeen. Doordat de Feldenkrais oefeningen zo subtiel zijn, en altijd binnen de grenzen van het paard blijven, kan iedereen er veilig mee werken.

De reactie die de verschillende paarden geven op de oefeningen die de deelnemers uitvoeren wordt gebruikt om het proces succesvol te laten verlopen. Het inspelen op de feedback van het paard, samen met rust en voldoende korte pauzes is één van de essenties van Feldenkrais. Met andere woorden: de reactie van het paard is leidend voor de manier waarop je met hem werkt in de Feldenkrais oefeningen. Opvallend is dat met name na de oefeningen aan de combinatie ‘schoft en borstbeen’ bij sommige paarden de ribbenkast meer tussen de schouders uit komt. Hierdoor kunnen de zijgangen correct en vloeiender gereden worden.
Uiteindelijk worden de verschillen tussen de bewegingen van de paarden onderling kleiner. Door een beter gebruik van de wervelkolom zijn, ongeacht talent of beperking, de overeenkomsten in beweging tussen alle paarden groter, terwijl de eigenheid blijft. De beweging is vloeiender en  zichtbaar veel makkelijker uitvoerbaar voor de dieren. Ze bewegen rechter, ontspannen, gaan makkelijker voorwaarts-neerwaarts en hebben meer plezier in het werk. Feldenkrais maakt het onmogelijke mogelijk, het mogelijke makkelijk en het makkelijke moeiteloos. In deze clinic is daarmee zowel voor de deelnemers als voor de paarden een stevig fundament gelegd.

Meer foto's
 
De Feldenkrais Methode helpt je bewust te worden van de manier waarop je je eigen lichaam gebruikt en biedt je nieuwe manieren van bewegen door middel van eenvoudige oefeningen. De verbeteringen in je eigen bewegingspatroon maken een wereld van verschil bij het rijden. Zo wordt de timing van je hulpen nauwkeuriger en verscherpt je gevoel voor de beweging van je paard aanzienlijk. Je herkent eerder het moment in de beweging, waarop je paard klaar is om te doen wat je vraagt. Rijden wordt daarom door Feldenkrais lichter en harmonieuzer.
Verslag 3-daagse najaarsclinic 2011 ‘Bewegingspatronen van ruiter en paard’
Tekst en foto's: Hanneke Hazeveld
De keus om een beweging te veranderen of met minder moeite te voltooien. Wie ‘minder doen, langzaam doen, weinig doen’ associeert met een luie slome bedoening op deze clinic heeft het mis. Ontdekken hoe je je eigen bewegingen daadwerkelijk maakt vergt verrassend veel concentratie. Waar begint de beweging? In welke richting? Met welke timing? In welke volgorde? Maak je links en rechts dezelfde beweging? Of voer je ze links of rechts verschillend uit?
Wil je die ene beweging op een andere manier uitvoeren dan lukt dat prima met meer moeite. Zo zijn wij doorgaans gewend iets op te lossen....Maar hoe doe je het ZONDER dat het meer moeite kost? Vloeiend, harmonieus... zoals we het willen als we rijden, zoals we het ook graag willen van het paard.